Vechtscheiding
Wat is een vechtscheiding?
Een vechtscheiding is een echtscheiding waarbij de ex-partner(s) boven normale negatieve gevoelens heeft voor de ander tot het punt waar er een intentie is om schade aan de ander toe te brengen. Het is normaal dat er tijdens een scheiding ruzie ontstaat, er moet namelijk veel besproken worden tijdens een emotionele periode. De grens wordt echter overschreden als de vechtscheiding zeer negatieve gevolgen heeft, bijvoorbeeld voor de kinderen van ouders in een vechtscheiding. Kinderen met ouders in een vechtscheiding worden vaak gebruikt om de andere ouder te kwetsen. In extreme gevallen kan dit worden aangemerkt als kindermishandeling en het kind kan zelfs symptomen van PAS vertonen.
Extra aandacht voor de vechtscheiding
De laatste periode is er extra aandacht voor kinderen waarvan de ouders in een vechtscheiding zijn beland. De consequenties voor kinderen in een vechtscheiding zijn zo heftig dat zij in sommige gevallen zelfs worden aangemerkt als kindermishandeling. Ook worden er extra maatregelen genomen om het aantal vechtscheidingen terug te brengen. Er komt een voorstel waarbij ouders in een scheiding maar een rechter krijgen toegewezen en Veilig Thuis wijst een hulpverlener toe in geval van een vechtscheiding. Ook in de advocatuur is er steeds meer aandacht voor de vechtscheiding, er zijn nu clausules mogelijk waarin ouders afspreken om zich niet negatief uit te laten over de ander op social media. In het nieuws is de vechtscheiding ook een hot topic geworden. Artikelen over de consequenties voor de band tussen oma's en opa's en hun kleinkind na een scheiding en hoe steeds meer gescheiden ouders communiceren via whatsapp zijn maar enkele voorbeelden van de steeds grotere hoeveelheid informatie over scheidingen en vechtscheidingen. Ook al is het nog niet duidelijk wat het effect zal zijn van alle deze aandacht voor vechtscheidingen leidt het hopelijk tot het terugdringen van het aantal gevallen waarin dit voorkomt.
Tips wanneer u in een vechtscheiding zit
Ongeacht of het een tweezijdig gevecht is of als het een partij is die alle negativiteit veroorzaakt, kinderen wiens ouders in een vechtscheiding zijn ondervinden heftige en negatieve consequenties hiervan. Maar wat kunt u doen als ouder in een vechtscheiding om de impact zoveel mogelijk te minimaliseren voor uw kinderen?
- U kunt informatie vinden en contact opnemen met organisaties zoals Kidsinbetween, Ouders uit elkaar en Villapinedo.
- Zorg dat u kind zo min mogelijk de negatieve gevolgen ervaart. Maak bijvoorbeeld geen ruzie in het bijzijn van uw kinderen en zorg ervoor dat zij u ook niet negatief horen praten over de andere ouder. Let hier vooral op wanneer u denkt dat uw kinderen niet luisteren, vaak krijgen kinderen meer mee dan wij als ouders soms vanuit gaan.
- Informeer onder andere de school van de scheiding. Het is belangrijk dat er in deze periode extra aandacht is voor uw kind. Mogelijk ziet de school signalen dat het minder goed gaat en kan deze aan u doorgeven.
- Probeer te voorkomen dat uw kind het gevoel heeft dat zij tussen hun ouders moeten kiezen.
- Zoek hulp bij instanties indien u of uw kind het nodig heeft.
Deze website is alleen bedoeld voor algemene juridische en praktische informatie. Wij geven geen advies in specifieke gevallen. Hiervoor zult u contact moeten opnemen met een advocaat of andere instantie zoals het Juridisch Loket. Voor andere vragen kunt u contact opnemen met ons via contact@triasrebus.nl.